Skikk og bruk

Artikel fra www.sjakknytt.no/sjakkinformasjon/skikk-og-bruk/#32

De siste årene har medlemstallet til sjakkforbundet økt enormt, og sjakkinteressen har eksplodert. Med så mange nye spillere som ikke har vært lenge i miljøet, kan det være vanskelig å vite hvordan og hvorfor i sjakkturneringer. Sunn fornuft kombinert med god sportsånd burde holde, men i kampens hete er det ikke alltid like enkelt å holde hodet kaldt. Derfor er denne artikkelen skrevet.

Generelt bør sjakkpartiet avgjøres ved brettet og av sjakkferdighetene, ikke på teknisk regelrytteri. Men FIDEs regler for sjakk dekker ikke alle eventualiteter som måtte oppstå, og man må av og til bruke skjønn og sunn fornuft. Ikke alle er enige om hva som er sunn fornuft. Derfor kan tvister oppstå, og derfor er det viktig å kunne reglene. I denne artikkelen vil vi gå igjennom regler og skikk og bruk, og trekke fram mest vanlige tvilstilfellene som kan dukke opp. De relevante paragrafene fra sjakkreglene er lagt til og sjakkreglene i norsk oversettelse finner du på sjakkforbundets nettsider.

De fleste av skikk og bruk-reglene går på regelene som sier at spillerne ikke skal gjøre noe som vil bringe sjakkspillet i vanry (§ 11.1) og at det er forbudt å forstyrre eller plage motstanderen (§ 11.5). Derfor vil mange av tilfellene belage seg på hvorvidt det som gjøres kan forstyrre og hvordan det kan oppleves.

Skrevet for Norsk sjakkblad 3/2105

 

Før partiet

Det er deg som spiller sitt ansvar å kunne sjakkreglene. Men du kan også spørre turneringslederen om alt som har med FIDEs regler for sjakk å gjøre (§ 11.9). Et yndet eksempel på dette er i kandidat-matchen mellom Korchnoi og Karpov i 1974 hvor Korchnoi har et tårn som er truet og blir usikker. Han spør turneringslederen om han har lov til å rokere i stillingen. Turneringslederen svarer ja og to trekk senere gir Karpov opp. Moralen er: spør hvis du er usikker. Er det noe turneringslederen ikke skal svare på, vil han si det!

 

Sjekk at brikkene står riktig!

Hvis brikkene står feil, skal det i langsjakk spilles nytt parti (§ 7.1), mens partiet i lyn- og hurtigsjakk fortsetter. Da er det bare å bytte om brikkene som stod feilplassert helt til det er gått ti trekk. Etter dette skal partiet fortsette. Står kongen feil, mister du muligheten til rokade. Står et tårn feil, mister du mulighet til rokade med dette tårnet (§ A4).

 

Hilse på motstanderen

Det er god skikk og bruk å håndhilse på motstanderen før partiet starter. Man slenger også gjerne på et «lykke til», selv om man egentlig ikke mener det.

Vær varsom med hva du sier til motstanderen før partiet. Det fins mange ting som kan sette ut motstanderen. Spesielt skal du være varsom med å si negative ting eller være uhøflig. Du skal ikke forsøke å psyke ut motstanderen ved f.eks. å si «jeg vet hva du spiller og har noe spesielt forberedt», Alt dette er dårlig sportsånd og går også på punktet om å forstyrre eller plage motstanderen.

 

Avtale remis

Å avtale remis før et parti er dårlig sportsånd og bør ikke forekomme. Enkelte turneringer har regler mot dette, men det er ingen spesifikk regel i FIDEs sjakkregler mot dette. Merk at det er forskjell på å avtale remis før partiet har startet og etter (se Remistilbud og Remiskrav)

 

Skru av mobiltelefonen

Skru mobiltelefonen helt av når du går inn i et sjakklokale. Uansett om du spiller eller ikke. Hvis din telefon lager lyd mens turneringen foregår er det ikke bare flaut, hvis du spiller taper du partiet sporenstreks. Internasjonalt kan det være enda strengere regler for dette og ulovlig å ha mobiltelefonen med inn i spillelokalet!

 

Under partiet

Generelt skal du ikke gjør noe som kan forstyrre motstanderen (eller sidemenn). Dette er subjektivt, noen vil kanskje reagere på at du slår hardt på klokka eller klikker med pennen unødvendig mye. En god regel da er at den som blir forstyrret har rett. Blir du forstyrret av noe, bør du på din tid høflig forklare dette til motspilleren. Ved tvister er det alltid en god idé å tilkalle turneringslederen.

 

Hvis du skal tilkalle turneringslederen, skal du i tilfeller som har med tvister å gjøre stoppe klokken. Hvis du, som Korchnoi, lurer på noe ang. regler, skal du ikke stoppe klokken. Hvis du kommer med et urimelig krav (f.eks. feilaktig remiskrav) vil dommeren som regel tilkjenne motstanderen ekstra tid.

 

Rørt er ført

Det er ingen vei utenom. Har du rørt en brikke må den flyttes hvis det er et lovlig trekk. Har du rørt motstanderens brikke må den slås hvis du kan slå den. I sjakkreglene heter det at brikken skal flyttes hvis du har til hensikt å gjøre et trekk (§ 4.3), men i nesten alle tilfeller tolkes dette som rørt er ført. Hvis du bare skal rette på brikken, sier du «J’adoube», som betyr jeg retter.

 

Det spiller ingen rolle hvilken rekkefølge du rører brikkene i når du gjennomfører et slag: Om du først plukker opp motstanderens brikke og så flytter din dit den stod, eller om du flytter din brikke dit motstanderens står og så plukker opp brikken du tar.

 

Det er lov å bli usikker og sette brikken ned igjen og tenke videre. Det er også lov å bli usikker på hvilken brikke du skal slå med når du har tatt i en motstanders brikke. Men, om du jevnlig blir usikker og plukker opp en brikke fra brettet og venter 10-20-30 sekunder med å slå, kan dette oppleves forstyrrende for motstanderen. Og husk at rørt er ført, selv om du setter ned brikken for å tenke mer.

 

Utføring av trekk og klokkebruk

All flytting av brikker skal skje med én hånd, og du skal trykke på klokken med samme hånd som du flyttet brikken med (§ 4.1 og § 6.2b). Merk, siden du skal trykke på klokken med samme hånd, betyr det at du ikke har lov til å trykke på klokken med en brikke.

 

Vi skiller mellom utført og fullført trekk. Et trekk er utført når du har sluppet brikken, men det er ikke fullført før du har trykket på klokken. Det er først når et trekk er fullført man kan tape på grunn av ulovlig trekk. Altså, har du ikke trykket på klokken og oppdager at du har gjort et ulovlig trekk, kan du gjøre det om. Men rørt brikke-regelen gjelder fortsatt.

 

I lyn- og hurtigsjakk taper du hvis du gjør et ulovlig trekk (og motstanderen eller turneringsleder påpeker dette). I langsjakk taper du andre gang du gjør et ulovlig trekk, som å stille seg selv i sjakk. Merk at dersom motstanderen da flytter og slår din konge, har motstanderen teknisk sett gjort et ulovlig trekk.

 

Når et trekk er utført har motspilleren lov til å begynne sitt trekk. Du har altså lov til å begynne å gjøre ditt trekk når motstanderen har sluppet brikken (§ 1.1), men du skal la motstanderen trykke på klokken, samme hvor rask du er til å utføre ditt trekk (§6.2)!

 

Husk at rokade er et konge-trekk. Hvis du skal gjøre rokade skal du røre kongen først. Rører du tårnet først, kan motstanderen altså kreve at du kun flytter tårnet!

 

Når man bruker klokke, skal den behandles ordentlig. Det betyr at det ikke er lov å slå hardt på sjakkuret (§ 6.2c) eller løfte på det.

 

Notering

I langsjakk er det noteringsplikt, i hurtigsjakk og lynsjakk er det ikke det. Trekket skal noteres etter at det er gjort (med unntak av ved remiskrav, se avsnittet «remiskrav»).

 

På noteringsskjemaet skal du kun notere trekk, tidsforbruk og remistilbud. Kommentarer av trekk som ? eller !! er ikke lov mens partiet er i gang.

 

Dersom du spiller en turnering uten ekstra tid per trekk, kan du slutte å notere når det er 5 minutter igjen av tiden din før en tidskontroll (§ 8.4). Men, med en gang tidskontrollen er over, skal du rette opp noteringsskjemaet på egen tid, altså før du gjør et trekk. Ofte er det derfor enklere å notere gjennom hele tidsnøden hvis du får ekstra tid etter f.eks. 40 trekk.

 

Hvis du har notert feil og trenger å rette opp ditt noteringsskjema, skal du gjøre dette på egen tid av to grunner: Det er ditt ansvar at noteringsskjemaet er korrekt (§ 8.1) og du skal ikke forstyrre motstanderen (§ 11.5), hvilket lån av noteringsskjema på motstanderens tid kan gjøre.

 

Prating under partiet

I hovedsak er det to grunner til å prate med motstanderen under partiet. Du skal påpeke noe (f.eks. at motstanderen gjør noe du reagerer på), eller du skal kommunisere tilbud. Ellers bør du ikke prate med motstanderen. Dette inkluderer også det å si «sjakk», da det kan forstyrre motstanderen. Det er altså ingen regel som tilsier at du må si «sjakk»! Hvis du absolutt skal prate, skal du alltid sørge for å gjøre det på egen tid! Unntaket er remistilbud som du gjør rett etter at du har trykket på klokken (se avsnittet «remistilbud»).

 

Selv om du kjenner personen du spiller med godt skal dere ikke prate underveis i partiet. Dere har sannsynligvis et parti på begge sider av dere og deres prating kan forstyrre flere enn bare dere to!

 

Du skal heller ikke prate med andre som kommer til bordet under partiets gang.

 

Husk at når du er ferdig med partiet, kan det være andre som spiller rundt deg. Analysering av partiet skal derfor skje i et annet rom enn hvor turneringen foregår!

 

Akking, offing, sukking og stønn bør holdes til et minimum – både under og etter partiet. Dette kan forstyrre og forvirre motstanderen. Det å prøve å lure motstanderen ved å «filme» oppgitthet når du har satt opp en felle, er dårlig sportsånd.

 

Forlate brettet

Det er helt OK å ta en tur på toalettet eller to i løpet av partiet. Men, gjør det på motstanderens tid. Generelt skal du aldri forlate brettet når det er din tur – fordi du da potensielt kan prate med andre om partiet ditt, sjekke mobilen el. Hvis du likevel må gjøre dette, er det god skikk å fortelle motstanderen hvorfor du gjør det fordi det fraviker normen.

 

Når du forlater bordet, på motstanderens tid, bør du ikke ta med deg veske, jakke, mobiltlf, lommebok e.l. Dette fordi det kan forstyrre motstanderen din, som kan begynne å lure på om du jukser, og hvorfor du tar med hele garderoben på do. (§ 11.5)

 

Vær også forsiktig med å prate med andre når du er borte fra brettet. Motstanderen kan tro at du prater om partiet (de færreste tror nok dette, men det kan skje), dermed kan motstanderen bli forstyrret (§ 11.5)

 

Mat og drikke

Det står ingenting spesifikt om mat og drikke i FIDEs regler for sjakk, derfor faller man igjen tilbake til § 11.5. Det er derfor god skikk å spise på egen betenkingstid – knasker du nøtter og røtter kan det fort bli mye lyder av dette. Man kan også tenke på hva man spiser – luktmessig. Under et sjakkparti er kanskje ikke brødskive med makrell i tomat det mest sympatiske å spise.

 

Rette opp brikker

Brikker som velter, mistes på gulvet e.l. skal rettes opp på egen tid. Det er faktisk ikke lov å rette brikker på motstanderens tid (§ 6.2d)! Spesielt i lynsjakk syndes det mye her når man får dårlig tid – også på toppnivå. I klubbsjakk er det vanlig å slå på klokken slik at motstanderen retter på egen tid, men dette er problematisk fordi man får tilleggstid. God skikk og bruk: Flytt brikker ordentlig og sørg for at du har brikker godt plassert før du trykker på klokken!

 

Hvis du bare skal rette på en brikke som står på kanten av et felt e.l. sier du «J’adoube», som betyr jeg retter.

 

Hvis du river ned en brikke og den forsvinner langt inn under bordet og beina på andre spillere, må ikke brikken erstattes med nøyaktig samme brikke. Hvis du for eksempel er i tidsnød og springeren forsvinner på gulvet, kan du bare ta en annen springer med samme farge og plassere der den andre stod.

 

Bondeforvandling

Ved bondeforvandling bør du vite at du har lov til å stoppe klokka når du leter etter brikken du skal forvandle til! Dette er spesielt fint å vite når du er i tidsnød.

 

Det spiller ingen rolle hvilken rekkefølge du gjør bondeforvandlingen i. Hvis du flytter bonden og så bytter den ut med dronning, eller om du setter dronningen på feltet og så fjerner bonden fra 7. raden. Men! Merk at hvis du flytter bonden til 8. raden og så trykker på klokken uten å bytte bonden med en offiser, er det et ulovlig trekk. Da må du bytte til dronning (§ 7.5a) og i lyn- og hurtigsjakk kan du dømmes til tap.

 

Merk også at cafesjakk-fenomenet med å snu et tårn på hodet, som skal signalisere dronning, kan være problematisk. Strengt tatt er det fortsatt et tårn og da kan noen reagere på dette. Bruk derfor alternativet over: stopp klokken, finn dronning, start klokken.

 

Hvis du gjør en bondeforvandling og tar i en dronning utenfor brettet, men ombestemmer deg og vil sette inn springer i stedet, er det lov. Rørt brikke-regelen gjelder kun for brikker som er i spill, og brikken du forvandler til er ikke i spill før etter at den er satt ned og sluppet.

 

Bryte inn i et annet parti

I alle partier du ikke spiller, er du å anse som tilskuer. Du som tilskuer skal aldri bryte inn i et parti, uansett. Ser du noe ureglementert, kan du tilkalle turneringslederen og informere om hva som har skjedd.

 

Avslutning/etter partiet

Remistilbud

Et remistilbud skjer ved at du utfører et trekk og samtidig sier «jeg tilbyr remis». Et remistilbud kan ikke trekkes tilbake. Har du tilbudt remis gjelder dette til motstanderen enten har akseptert eller avslått, selv om du ser at du kan sette sjakk matt i ett trekk.

 

Et remistilbud kan avslås enten ved at spilleren spiller videre eller sier noe, som «nei», «jeg vil spille litt til» e.l.

 

I tidsnød kan man for eksempel tilby remis hvis man står over materielt men har mye dårligere tid enn motstanderen. Da er det god sportsånd å akseptere. Men ingenting i reglene tilsier at du må akseptere.

 

Sedvane tilsier at man ikke tilbyr remis to ganger på rad. Har man tilbudt remis én gang, lar man det være opp til motstanderen å tilby neste gang.

 

Remiskrav

Det er forskjell på remistilbud og remiskrav. Man kan kreve remis ved trekkgjentakelse og 50-trekksregelen. Remis ved trekkgjentakelse er misvisende, det er samme stilling som skal være i ferd med å oppstå for tredje gang. Det kan skje med 10 trekks mellomrom. Men ved samme stilling skal man ha samme trekkmuligheter. Det betyr at hvis det var mulig å slå en passant første gang en stilling oppstod, er det ikke mulig når stillingen er i ferd med å oppstå tredje gang. Dermed det ikke et gyldig krav. Ved 50-trekksregelen skal det ikke være gjort bondetrekk eller slag av brikke.

 

Formelt sett skal du for remiskrav skrive trekket på noteringsskjemaet men ikke utføre det, heller ikke røre en brikke. Har du rørt brikken, må du flytte brikken og kan ikke kreve remis! Deretter kontakter du turneringslederen og sier at du har til hensikt å gjøre trekket du har skrevet ned og at du krever remis.

 

Har du krevd remis på feilaktig grunnlag vil motstanderen tildeles ekstra tid.

 

Gledesutbrudd

Bør ikke skje. Det er sårt nok å tape i sjakk om ikke motstanderen skal juble også. Men du kan gjerne skryte til venner og kjente i etterkant!

 

Tap på tid

I sjakkreglene er det et tillegg (G) for hurtigavslutning. I norske turneringer er det en regel at dette gjelder med mindre det er spesifisert at det ikke gjelder (RU-s uttalelse 1/7-2014). Ifølge disse reglene kan man be turneringslederen dømme partiet til remis hvis man mener det er teoretisk remis og hvis motstanderen kun spiller på tid. F.eks. hvis det er springer mot springer og én spiller insisterer på å spille videre. Det er en posisjon som er mulig å tape, men hvor man skal spille forferdelig dårlig. Turneringslederen kan da dømme partiet til remis, utsette avgjørelsen eller avvise kravet. Merk at i internasjonale turneringer brukes ikke dette tillegget med mindre det er spesifisert!

 

Hvis motstanderen har tapt på tid, skal du stoppe klokken og gi beskjed om det. Men om begge har gått tom for tid, er det den første som gikk tom for tid som tapte (hvis sjakkuret viser dette).

 

Hvis det ikke er materiell igjen til å sette sjakk matt er partiet remis, ikke tapt. Men merk at her dømmes det som at den ene spiller så godt som mulig og den andre så dårlig som mulig, så springer mot springer kan tapes på tid.

 

Partiet er ferdig når…

…man rekker fram hånden. Det er et tegn på at man gir opp – eller aksepterer et remistilbud. IKKE rekk fram hånden hvis du tilbyr remis. Vent til motstanderen har akseptert – dette kan misforstås.

 

…en spiller er sjakk matt, patt, har akseptert remis, gitt opp eller påpekt tapt på tid. Da er partiet umiddelbart ferdig. Hvis for eksempel matt skjer før motstanderen har påpekt at man har tapt på tid, går matt foran tid. Hvis patt skjer på brettet og spilleren deretter gir opp, går det som skjedde først foran. Tilsvarende går tapt på tid foran matt, hvis dette påpekes før matten settes.

 

Når partiet er ferdig

Ta motstanderen i hånden. Det er god skikk og bruk å rose motspilleren heller enn å skylde på eget dårlig spill. Spesielt er det dårlig sportsånd å si at man spilte dårlig når man vant.

 

Still opp brikkene etter deg! Det siste du gjør, før du eventuelt analyserer partiet med motstanderen, er å stille opp brikkene etter deg. Alltid.

 

Analyser i etterkant

Hvis du taper er det helt OK å si nei til å gå igjennom partiet etterpå, men det er alltid veldig lærerikt å gå igjennom partiene etterpå og det bør gjøres! Hvis du vinner er det god skikk å si ja til å gå igjennom partiet etterpå hvis motstanderen spør om dette. Det er lov å si nei – men alltid på en høflig måte!